1. Головна
  2. Новини
  3. Фінансові новини
  4. Фейкові сайти: як убезпечити себе від шахрайських сайтів?

Фейкові сайти: як убезпечити себе від шахрайських сайтів?

Фінансові новини

Почастішали випадки обману на сайтах-двійниках. Створення таких сайтів стає масовим, а отже, кількість людей, які піддалися шахрайським діям стає все більше.

Через введення карантинних обмежень, по всьому світу зросла кількість оформлених замовлень через інтернет-магазини. Як наслідок - збільшилася кількість ошуканих споживачів. Мінюст дал рекомендації, як не потрапити в пастку зловмисників.

Створення сайтів-двійників і фейковий сторінок - стало найбільш популярним способом обману.

Сайт -двійнік виглядає один-в-один як сайт оригінального магазину - збережена колірна гамма, аналогічна інформація. Однак в гіперпосиланнях присутні зайві знаки. Оформивши замовлення на такому сайті або внісши свої персональні дані Ви стаєте жертвою шахрайських дій.

Фейкові сторінки - це сторінки не існуючих магазинів. На таких сайтах часто найвигідніші пропозиції і низькі ціни, продавець буде запитувати передоплату, а потрібного товару в наявності не опиниться.

У Міністерстві юстиції настійно рекомендують упевнитися в достовірності сайту перед тим як вносити свої персональні дані і купувати товари на перевірених онлайн-платформах, де всі продавці проходять перевірку. Таким чином Ви не тільки збережете свої дані, а й повернете кошти в разі невідповідності отриманого товару.

Якщо Ви все ж вирішили зробити замовлення в неперевіреному інтернет-магазині, то обов'язково прочитайте якомога більше відгуків про роботу сайту і продавця, а також оплачуйте товар тільки після отримання та огляду.

Інші випадки інтернет-обманів

Випадки обману можуть статися і на сайтах про роботу. У пошуках роботи, здобувач бачить оголошення про нескладну роботу з швидкої оплатою, наприклад збір ручок або поширення косметики і побутової хімії. Потім "роботодавець" просить здобувача внести завдаток у розмірі вартості товару, який нібито повернуть після здачі роботи разом із заробітною платою. Найчастіше, внісши подібну передоплату претендент не отримує матеріал для роботи, а телефон "роботодавця" дивним чином не відповідає.

Якщо Ви в пошуках роботи - шукайте оголошення тільки на перевірених сайтах і обов'язково перевіряйте роботодавця і читайте відгуки про нього.

Часто, для отримання прибутку шахраї відправляють на електронну пошту, в СМС або в месенджери повідомлення про виграш цінного призу. Надалі з'ясовується, що для отримання призу необхідно внести певну суму, нібито як відсоток від виграшу на покриття комісії і витрат по відправці призу. Після відправки коштів з'являються нові необхідні платежі або ж, номер не відповідає.

Коли Вам приходять подібні повідомлення насамперед згадайте, чи брали Ви участь в будь-яких розіграшах з таким призовим фондом. Дізнайтеся офіційні умови акції, назву компанії і сайт. Найчастіше, після подібних питань з Вами більше не зв'яжуться представники таких «компаній».

Наступний вид афер пов'язаний з банками. Жертва обману отримує повідомлення від банку, в якому зазначено, що рахунок буде заблокований. Щоб розблокувати рахунок, необхідно повідомити персональні дані, номер картки, ПІН-код і CVV. Найчастіше повідомлення приходять з номерів схожих на номер Вашого банку.

Crediton

Представники банків України НІКОЛИ не запитують карткові дані клієнтів. Дана інформація потрібна для проведення оплати, а ніяк не для зняття блокування з рахунку.

У разі, якщо Ви отримали подібне повідомлення - зверніться до відділення свого банку або зателефонувати за номером що зазначений на платіжній картці. Таким чином Ви зможете перевірити чи реально заблокована карта.

Безпека в інтернеті

З кожним днем з'являються все нові і нові способи шахрайства. Щоб уникнути попадання в обманні схеми необхідно пам'ятати основні правила:

- не можна вказувати свої персональні дані на сумнівних сайтах;

- ні в якому разі не передавати PIN-код або CVV-код банківської картки, а також термін її дії, навіть "представникам" банку;

- перевіряйте посилання сайту на її оригінальність і відповідність офіційному сайту;

- не проводьте оплат згідно з отриманими листами і повідомленнями, поки не з'ясували всі обставини;

- не робіть передоплату на сайтах, які використовуєте вперше;

- не носіть завдаток роботодавцю, що обіцяв миттєву величезний прибуток.

Що робити, якщо неприємна ситуація все ж трапилася і Ви стали жертвою шахрайських схем?

Crediton

1. У терміновому порядку звернутися до найближчого відділення поліції, зателефонувати 102 або за номером в департамент кіберполіції (тел. 0800 505 170).

2. Зібрати всю інформацію, щодо факту вчинення шахрайських дій по відношенню до Вас - чеки про оплату, квитанції банку про оплату, посилання на сайт, записи розмов і інші можливі докази.

3. Звернутися до адміністрації сайту для блокування сторінки шахрая.

4. Повідомити в банк, через який було здійснено платіж, що переказ був на карту шахрая.

5. Вимагати через суд моральної і матеріальної компенсації від шахрая, в разі його залучення до відповідальності.

6. Для отримання правової допомоги Ви можете звернутися в найближчий центр надання безоплатної правової допомоги. Дізнатися розташування таких центрів можна за телефоном 0 800 213 103 або на сайті.

Вам також буде цікаво

Записи відсутні