1. Головна
  2. Новини
  3. 6 способів комфортно накопичити гроші

6 способів комфортно накопичити гроші

Чому відкладати гроші - це важливо?

Аспект нашого життя, який завжди стабільний, - це його непередбачуваність. Тому дуже важливо мати таку якість як передбачливість, особливо в фінансових питаннях.

І цей факт не потребує зайвих доказів. Якщо подумати, скільки непередбачених ситуацій з нами трапляється, відразу ж хочеться якомога швидше почати відкладати гроші:


  • екстрена медична допомога;
  • незаплановане звільнення;
  • форс-мажорні обставини з основним джерелом доходу;
  • терміновий переїзд.

І багато інших обставин зайвий раз доводять нам потребу у фінансовій подушці. А якщо у людини є заборгованості, то вміння відкладати частину бюджету стає особливо актуальним.

Наявні борги в рази ускладнють можливість створити грошовий запас – адже наскільки важче залишати частину свого заробітку на «чорний день», якщо водночас є потреба регулярно сплачувати за позикою. А кредит, як ми знаємо, дуже важливо гасити своєчасно у зв'язку з тим, що у зворотному випадку отримуємо зіпсовану кредитну історію та неустойку, яка значно збільшить загальну суму боргу.

Саме тому в даній статті ми розповімо про шість простих і цілком реальних у практичному застосуванні способів відкладати гроші, які напевно стануть у нагоді в житті кожного.

Кредит онлайн

Спосіб №1: «20/80»

Виходячи з заголовка, зрозуміло, що мова йде про двадцять відсотків доходу, які мають стати гарантом фінансової надійності вашого майбутнього.

На практиці даний метод реалізується таким чином:


  • Спершу необхідно погасити всі наявні позики.
  • Потім п'яту частину вашого доходу потрібно відкласти. Краще за все не просто «під матрац», а вкласти гроші вигідно, щоб вони «працювали на вас», а не марно лежали без діла. Такими варіантами можуть стати вкладення в прибуткову справу або депозит.
  • Суму, яка у вас залишилась, важливо раціонально розподілити для того, щоб її вистачало на все необхідне, а також щоб уникнути ризику витратити вже накопичені кошти.

Варто пам'ятати, що накопичення коштів у такий спосіб матиме успіх тільки в тому разі, якщо ви одразу відкладете, а вже потім витратите гроші, що залишилися. У зворотному порядку така система накопичення грошей не буде працювати належним чином.

Відкладання бюджету - це свого роду звичка. А кожній звичці властива поступовість і розміреність. Так само й у нашому випадку: якщо спочатку заощадити 20% дуже складно, спробуйте почати з малого: відкладайте по 5% і поступово збільшуйте частку доходів, яку ви відкладаєте.

Image

Спосіб №2: «60/10/10/10/10»

У цьому методі мова піде про більш послідовний розподіл вашого бюджету. Даний спосіб чудово підійде для тих, у кого немає можливості найближчим часом погасити наявні борги, і тому цю статтю витрат необхідно включити до однієї з основних.

Отже, для використання даного методу слід розписати дохід за такими пунктами:


  • Основну частину суми, а саме 60% - залишаємо для «основних витрат». Під основними або базовими витратами мається на увазі: оплата житла, купівля продуктів, проїзд тощо.
  • Ще 10% - ми заощаджуємо. Ця частина бюджету є основною для створення вашої фінансової подушки, тому намагайтеся залишати її недоторканною.
  • Інші 10% - підуть на погашення заборгованостей (кредити, позики, борги, іпотека тощо).
  • Наступні 10% слід залишити на непередбачені витрати. Такими можуть стати: хвороба, різка зміна роботи або місця проживання, невідкладний ремонт тощо.
  • Останні 10% можна залишити для різного роду інтерактиву.
  • Важливо: якщо під час перших спроб використання методу у вас не виходить розподілити свій бюджет, як розписано вище, ви можете використовувати 10% з другого пункту, але тільки до того часу, коли ваше фінансове становище знову стане стабільним. Як варіант, це може означати погашення заборгованості, або закінчення якихось форс-мажорних обставин, що заважають планомірно використовувати дохід.

Спосіб №3: «Десятина»

Це, напевно, найпростіший метод накопичення грошей з усіх наведених у даній статті. Він не потребує будь-яких схем, формул або складних підрахунків. Уся його суть – у відкладанні десятої частини отриманих вами грошей. Але вся цінність цього способу як раз таки в його простоті. Справа в тому, що десять відсотків від практично будь-якого бюджету – це невідчутна сума, і тому відкладати її досить легко. Але тут важливо дотримуватися послідовності, як і в першому способі: спочатку заощаджувати, а після використовувати основну суму для витрат. Інакше, буде виникати багато нюансів, через які вам не вдасться сформувати накопичення.

Спосіб №4: «Метод половин»

Якщо ви не звикли обмежувати себе в чому-небудь або у вас немає можливості регулярно підсумовувати витрати, тоді такий метод накопичення саме для вас.

Дана система має великий психологічний вплив під час процесу витрат, за допомогою чого і відбувається економія, що дозволяє відкласти гроші.

Сама назва цього способу і несе в собі практично всю його суть:


  • Коли у вас на руках повна сума місячного доходу - поділіть її навпіл.
  • Потім використовуйте одну з половин на всі необхідні витрати, в той час як друга – недоторканна.
  • Повторюйте поділ у разі потреби.

Як бачимо, і в цьому випадку все досить просто. Справа в тому, що у підсвідомості людини, яка має обмежений бюджет, вже закладена якась економія, котра включається тоді, коли грошей обмаль. Саме тому, використовуючи цей спосіб, наприкінці кожного місяця у вас буде залишатися певна сума заощаджень.

Спосіб №5: «Чотири конверта»

Вельми нестандартний метод накопичення грошей, який не дарма отримав велику кількість прихильників. Він є дуже ефективним. А тепер по порядку.


  • Від суми загального місячного доходу віднімаємо частину, яка знаходиться в діапазоні 10-20%, виходячи з ваших можливостей, - це ваші заощадження.
  • Потім підсумовуємо основні витрати (комуналка, кредити, зв’язок та інші постійні витрати) і віднімаємо отримане значення від суми, що залишилася від місячного доходу.
  • Разом, ті гроші, які залишилися, розкладаємо в 4 конверти, кожен з яких буде використовуватися щотижня на повсякденні витрати (їжа, проїзд, інтерактив тощо).

Спосіб №6: «Бабусин»

Цей спосіб є досить ненав'язливим і полягає в простому контролі ваших витрат. Як це працює.


  • Виділяємо спектр категорій ваших звичних витрат: харчування, транспорт, оплата комунальних або оренда житла, розваги, одяг, непередбачені витрати тощо
  • Відповідно до ваших звичних витрат розподіляємо загальний дохід на частини - вкладаємо в конверти необхідні суми для кожної з категорій.
  • І ведемо звичний спосіб життя, намагаючись не виходити за позначені межі. Наприклад, якщо всі кошти з конверта розваг витрачені, то до отримання наступного доходу варто відмовитися від платних розваг, або ж запозичити для цього виду витрат частину з іншого, менш пріоритетного конверта.

Як бачимо, накопичувати гроші - це набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд. Тому справа тільки в бажанні і регулярній практиці навичок, якими ми з радістю поділилися в цій статті. Нехай ваші заощадження радують вас своєю постійністю, а дохід - регулярним зростанням!

Вам також буде цікаво

Записи відсутні