1. Головна
  2. Новини
  3. Фінансові новини
  4. НБУ змусить банки та МФО чесно розповідати про умови кредитів

НБУ змусить банки та МФО чесно розповідати про умови кредитів

Фінансові новини

Національний банк України (НБУ) активно почав перейматися захистом прав громадян, які користуються послугами фінансових установ (МФО), і має намір посилити контроль у сфері надання інформації про умови кредитування. НБУ підготував документ, який має назву «Концепція захисту прав споживачів фінансових послуг», і має намір впорвадити певні норми та стандарти на фінансовому ринку, за для більш чіткого регулювання установ у розрізі інформування клієнтів. Цей документ передбачає, що для банків і фінансових установ буде підвищена відповідальність за якість послуг, що надаються, фінансові компанії повинні будуть змінити підходи до розкриття інформації про вартість своїх продуктів і послуг, і навіть поміняти правила спілкування з клієнтами.

Нацбанк на цей крок спонукала не зовсім благополучна ситуація на ринку: МФО часто вдаються до хитрощів, надають неповну інформацію або ж зовсім приховують дані про справжній розмір комісії та платежів і навіть відверто брешуть в рекламі, наприклад, обіцяючи клієнтам кредити за ставкою 0%. В результаті позичальники часто бувають неприємно здивовані, коли виявляється, що платежі по кредиту насправді набагато більше, ніж їм обіцяли.

Кредит під 0

Це не тільки шкодить клієнтам, але й конкуренції між фінансовими компаніями- адже якщо МФО чесно розповідає про всі умови кредитування, то його пропозиція виглядає менш вигідною, і тому клієнт йде в ту компанію, яка недоговорює або відверто обманює.

НБУ

Голова НБУ Кирило Шевченко зазначив, що такі нечесні прийоми у вигляді оманливої ​​реклами або прихованих комісій дозволяють фінансовим компаніям заробляти непогані прибутки. Але це - виключно короткостроковий заробіток. У довгостроковій же перспективі така нечесна поведінка фінустанов підриває довіру до всієї банківської системи, стримує збільшення обсягів кредитування, і перешкоджає зростанню економіки. Ситуація, що склалася, не тільки порушує права українців на достовірну інформацію, а й знижує довіру до фінансового сектору, гальмує його розвиток і віддаляє від стандартів Євросоюзу.

У Національному банку обіцяють, що незабаром будуть введені нові вимоги до банків і фінансових установ, які передбачають, що фінустанови на своїх сайтах і в рекламі повинні надавати повну і достовірну інформацію про всі комісії та процентні ставки, передбачені умовами кредиту, а також попереджали клієнтів про всі ризики. Контролювати банки і фінустанови НБУ буде шляхом надання рекомендацій, а якщо це не допоможе – буде виносити попередження і штрафувати.

Декілька років тому був прийнятий закон «Про споживче кредитування», який і повинен був забезпечити захист клієнтів. Однак цей закон зі своїм завданням не впорався – він не зміг забезпечити навіть надання банками та МФО достовірної інформації про вартість їхніх послуг, хоча це було основним завданням закону. Потім ситуацію повинен був змінити законопроект про захист прав споживачів фінансових послуг, але цей документ Верховна Рада так і не прийняла. Тепер НБУ вирішив взяти ситуацію в свої руки, і навіть створив у себе окреме управління, яке буде цілеспрямовано займатися захистом прав клієнтів фінансових установ.

За задумом НБУ, від цього виграють усі – споживачі отримають повну картину вартості кредитів, а банки та МФО – зможуть залучити нових клієнтів. За даними НБУ, на сьогодні близько третини населення не мають рахунків у банках, а це означає, що у банків є дуже хороша перспектива наростити свою клієнтську базу, якщо тільки банки закриють всі прогалини в розкритті інформації про вартість продуктів і послуг.

Функцію захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ планує запустити з середини 2021 року.

Кредитон

ТОВ ФК Кредитон вже зараз чесно розповідає своїм потенційним клієнтам про процентні ставки і усі умови позик, і його клієнтам не потрібно побоюватися обману – підвищені вимоги, про які НБУ тільки говорить, компанія Кредитон вже виконує.

Вам також буде цікаво

Записи відсутні