1. Головна
  2. Новини
  3. Фінансові новини
  4. Трудові книжки переведуть в «цифру»

Трудові книжки переведуть в «цифру»

Фінансові новини

Трудові книжки, як атрибут працевлаштування, звільнення з роботи та виходу на пенсію, скоро можуть відійти в минуле - уряд готує проект закону про скасування обов'язкового їх використання. Якщо цей проект закону підтримає парламент, процедура оформлення на роботу та звільнення може трохи змінитися.

КРЕДИТ БЕЗРОБІТНИМ НА КАРТУ

Проект закону розробив Дмитро Дубілет - людина, яка свого часу створила систему Приват24, що дозволяє дуже легко і зручно оплачувати товари і послуги клієнтам Приватбанку. Дмитро Дубілет сподівається, що нововведення почне діяти вже у цьому році, і він озвучив основні моменти майбутньої реформи.

По-перше.

При працевлаштуванні не обов'язково буде подавати роботодавцю трудову книжку - у держави в електронних реєстрах і так є всі дані про трудовий стаж всіх українців починаючи з 2000 р, тому підприємству достатньо буде просто підключитися до цього реєстру, переглядати там всю потрібну інформацію і вносити нові дані в особисті електронні справа кожного співробітника. Ті, у кого є трудовий стаж до 2000 р., зможуть внести цю інформацію в електронний реєстр самостійно або через роботодавця.

По-друге.

Кожен українець зможе легко отримати електронний документ про свій стаж через інтернет, проте для цього потрібно буде скористатися електронним цифровим підписом (ЕЦП) або банківською системою ідентифікації клієнтів BankID. А справжність документів можна буде легко перевірити через QR-код, який буде автоматично друкуватися на документі-виписці з реєстру.

По-третє.

Обов'язковість трудової книжки буде скасована, але це означає, що ті, хто звик зберігати інформацію про свій трудовий стаж по-старому, зможуть і далі це робити.

Це не перша спроба ввести електронні трудові книжки – про це ще у 2015 р. говорив міністр економіки Айварас Абромавічус, і він також сподівався, що це нововведення, яке могло заощадити країні 500 млн грн, буде прийнято до кінця 2015 р. Однак тоді юристи зазначали, що в разі виникнення конфліктних ситуацій з роботодавцем або Пенсійним фондом, свою правоту людина може довести саме за допомогою паперової трудової книжки, а електронний реєстр в судах зазвичай не був достатнім аргументом. Федерація профспілок України тоді заявила, що потрібно забезпечити надійний захист для електронних трудових книжок – щоб сторонні не могли вносити або викреслювати звідти дані. Говорилося і про те, що електронна база Пенсійного фонду, необхідна для функціонування системи електронних трудових книжок, не централізована - вона працює тільки по регіонах, а щоб привести її в порядок, можуть знадобитися роки. У підсумку законопроект про електронні трудових книжках навіть потрапив до Верховної Ради, але був відкликаний.

Саме на питання безпеки роботи нового реєстру звертають увагу експерти, коли зважують  плюси і мінуси нововведення. Юристи при цьому наводять приклад реєстру прав власності на нерухомість, доступ до якого мають нотаріуси. Реєстр начебто надійно захищений, але скандали, коли власники раптом позбавляються своєї нерухомості через злочинні махінації з цим реєстром, час від часу все ж виникають.

На Заході вже давно відмовилися від паперових трудових книжок – в Німеччині, Італії, Австрії та Франції використовується спеціальна трудова картка, яку працівник може надати роботодавцю на свій розсуд. У Словенії для врегулювання відносин роботодавця і працівника ще з 2009 р. використовується база даних пенсійного фонду. В Іспанії працює електронна система Vida Laboral, яка містить дані про працевлаштування працівника та сплату ним податків та відрахувань. У США взагалі відсутня система обліку працевлаштування - роботодавці використовують дані податкових органів і приватних пенсійних фондів.

Поки держава вирішує питання «цифровізації» трудових книжок, в Кредитоні всі відносини з клієнтами вже давно поставлені на цивілізовану основу – онлайн видається позика в розмірі до 4 тис. грн при першому зверненні, а постійним клієнтам - до 10 тис., позичальнику потрібен тільки доступ до Інтернету і платіжна карта будь-якого банку України. Взяти кредит онлайн можна в будь-який час доби, 24 години на добу 7 днів на тиждень, включаючи вихідні та святкові дні. І головне – Кредитон гарантує конфіденційність і захист особистої інформації.

Вам також буде цікаво

Записи відсутні