1. Головна
  2. Новини
  3. Фінансові новини
  4. Видали фальшиві купюри в банкоматі - що робити?

Видали фальшиві купюри в банкоматі - що робити?

Фінансові новини

Складно повірити, але зафіксовані випадки видачі фальшивих банкнот банкоматами ПриватБанку і ще ряду інших банків. Тим більше враховуючи, що банкомати здаються банківськими касами державних банків і широко використовуються населенням України.

Кредитон_ATM

Як фальшивка потрапила в банкомат?

Фальшива банкнота могла потрапити в банкомат тільки у разі, якщо її завантажили інкасатори або якщо вона обійшла систему безпеки.

Останній варіант можливий тільки в банкоматах, в яких є можливість поповнення банківського рахунку. Таким чином, зловмисники зламують безпеку даного банкомата і вносять фальшиві купюри. Клієнти банкомату, що знімають кошти з карти, одразу ж після використання його зловмисниками, з великою ймовірністю отримають на руки фальшивку.

Як захистити себе?

Що б не стати жертвою банкомату найкраще відмовитися від його використання - оплачуйте покупки карткою, це набагато простіше і безпечніше, ніж постійно знімати готівку і носити їх з собою.

Якщо ж, потрібні гроші готівкою, то запам'ятайте пару правил безпеки:

1. Використовуйте тільки безпечні банкомати. Найкраще використовувати банкомати в відділеннях банку, який видав Вам карту.

2. Не використовуйте банкомати, які знаходяться в погано освітлених місцях та на вулиці. Шахраям простіше встановити додатковий пристрій в таких місцях.

3. Утримайтеся від використання банкомату, якщо у вас виникли сумніви щодо безпеки даного банкомата і на ньому присутні дивні додаткові деталі (зчитувальні пристрої шахраїв).

4. Перераховуйте і перевіряйте купюри перед банкоматом. У банкоматі розміщені камери, які можуть зафіксувати факт видачі неправильної суми або фальшивої банкноти.

Кредитон_ATM

Що ж робити, якщо банкомат все ж видав фальшиву банкноту?

В першу чергу, не відходячи від банкомата викликайте поліцію і телефонуйте в банк за номером, який вказаний на банкоматі або картці.

Згідно закону, Вам зобов'язані повернути гроші, так як Ви стали жертвою банку, який не убезпечив Вас від шахраїв.

Якщо підробка виявлена в магазині або вдома через якийсь час, то все одно необхідно звернутись в банк (телефон банку вказано на карті), а також повідомити про проблему в компанію, якій належить банкомат. В такому випадку, буде складно довести, що фальшива купюра була отримана Вами з певному банкоматі, а не в кіоску.

Вам також буде цікаво

Записи відсутні