1. Головна
  2. Новини
  3. Новини компанії
  4. Працювати по-новому. Як скоро приймуть новий Трудовий кодекс?

Працювати по-новому. Як скоро приймуть новий Трудовий кодекс?

Новини компанії

Розмови про прийняття парламентом нового Трудового кодексу, документу, який регулює відносини між роботодавцем і найманим працівником, ведуться вже давно. Це не дивно, адже нинішній Кодекс законів про працю (КЗпП) був прийнятий ще у 1971 р, до нього було внесено вже безліч змін, і потреба написати новий закон просто перезріла.

Проект нового Трудового кодексу був поданий до Верховної Ради в кінці 2014 р., через рік депутати його прийняли в першому читанні і направили на доопрацювання. До проекту Кодексу було подано понад 1700 зауважень і пропозицій, у травні 2017 р. документ був готовий, щоб його прийняли остаточно. Однак з тих пір законопроект так і не внесли на розгляд до сесійної зали.

Які ж зміни чекають працівників в разі прийняття цього документа? До чого готуватися?

Image

Почнемо з самого приємного для працівників. У законопроекті пропонується збільшити тривалість відпустки з нинішніх середніх 24 днів до 28 днів. Але при цьому розмір відпустки, який співробітник може взяти за свій рахунок, залишиться без змін - 30 днів. Ще одне нововведення сподобається жінкам – на період проходження обстежень, рекомендованих лікарем вагітній жінці, вони звільняються від роботи і за ними зберігається середня зарплатня.

Крім того, в новому кодексі буде легалізована дистанційна робота, яка в останні роки все більше популярна на ринку праці, але поки ніяк не була врегульована в законі.

Також проект Трудового кодексу передбачає, що випробувальний термін при прийомі на роботу повинен бути не більше трьох місяців, а для робочих спеціальностей – всього один місяць. І якщо під час випробувального терміну роботодавець вирішить, що цей працівник йому не підходить, він повинен попередити його як мінімум за три дні.

Однак у проекті Кодексу є також приємні моменти і для роботодавця. Зокрема, перелік підстав, за якими можна звільнити працівника, доповнився новими пунктами. Тепер це можна зробити також за розголошення працівником державної або комерційної таємниці, якщо працівник ухиляється від проходження медогляду або від обов'язкових щеплень, а також якщо він відсутній на роботі протягом 2 місяців і немає ніякої інформації про причини цього. Крім того, трудові відносини можуть бути припинені через надзвичайних обставин: війна, катастрофа, стихійне лихо, епідемія або інше.

При цьому проект Трудового кодексу скорочує можливість профспілок перешкоджати звільненню співробітника – в документі з'явилися нові підстави для звільнення, які не зможе заблокувати профспілка: невідповідність займаній посаді і неналежне виконання своїх трудових обов'язків. Профспілки вважають, що ці пункти дуже «розмиті» і під них можна підвести будь-яке звільнення.

Також проект нового Трудового кодексу передбачає, що роботодавці зможуть абсолютно на законних підставах стежити за робочим процесом співробітника – за допомогою камер, диктофонів і т.д., є тільки обмеження – роботодавець повинен попередити підлеглих про це.

У той же час Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), яка об'єднує великі західні компанії, що працюють в Україні, пропонує ще ряд змін. Наприклад, відпустку збільшити відразу до 30 днів, але при цьому дати роботодавцю право проводити атестацію співробітників, спростити процедуру найму і дозволити звільняти працівників за корупційні дії. Підставою для звільнення, на думку ЄБА, має стати і систематичне невиконання працівником поставлених завдань або грубе порушення трудової дисципліни.

Також ЄБА пропонує ввести єдину інспекцію праці замість низки нинішніх органів, морально застарілий Класифікатор професій зробити рекомендаційним, а не обов'язковим документом, і розширити перелік посад, на які можна наймати іноземців без отримання на те спеціального дозволу. А оскільки новий уряд і Верховна Рада налаштовані про-західно, можна вважати, що ці пропозиції таки увійдуть до проекту Трудового кодексу.

Як би там не змінилися умови прийому на роботу і звільнення, умови отримання кредиту онлайн у фінансовій компанії Кредітон залишаються без змін, а ставка по онлайн займу на карту стає тільки ще більш вигідною за рахунок регулярних акцій і постійних промокодом, які публікуються в соціальних мережах facebook і instagram. 

Вам також буде цікаво

Записи відсутні